Brandschone stad in Oeganda dankt De Ronde Venen

DE RONDE VENEN - Kalangala, een Oegandese zustergemeente van De Ronde Venen, is door een televisiestation uitgeroepen tot schoonste gemeente van dat land. Met hulp van De Ronde Venen zette de Afrikaanse plaats een afvalinzamelingssysteem op.
Vroeger gooiden inwoners van Kalangala het afval op straat. Afval van het ziekenhuis kwam in een grote kuil terecht, waar kinderen enthousiast met injectienaalden speelden. De stad was een paradijs voor vliegen. Doordat het afval nooit werd opgehaald, groeide het uit tot een broedplaats voor diarree en malaria, zo beschrijft De Ronde Venen op de gemeentesite.
In 2009 werden meerdere Nederlandse gemeenten gekoppeld aan een collega-gemeente in Oeganda. De Ronde Venen leerde de Afrikanen om huisvuil te verzamelen en af te voeren. Op verschillende plaatsen staan nu bakken waarin de Afrikanen hun afval kwijt kunnen. Het vuil wordt gescheiden.
De gemeente wilde met de vuilregeling de velen ziekten terugdringen. Volgens de gemeente blijkt uit onderzoeksresultaten dat het aantal ziektegevallen met tientallen procenten is gedaald. Vertegenwoordigers uit Kalangala zijn pasgeleden in Nederland geweest om het college van burgemeester en wethouders te bedanken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.