Jeugd-tbs voor jonge mensenhandelaar

AMERSFOORT - De rechtbank in Utrecht heeft een 19-jarige mensenhandelaar veroordeeld tot een half jaar celstraf en jeugd-tbs. De Utrechter moet een van zijn slachtoffers ook enkele duizenden euro's schadevergoeding betalen.
De criminele tiener heeft zeker één minderjarig meisje gedwongen tot seks, zegt de rechtbank. Het Utrechtse meisje was onder meer te werk gesteld in de rosse buurten van Den Haag en Haarlem.
Het meisje, dat volgens haar ouders een laag IQ heeft, was verliefd op de jongen en wilde hem helpen zijn schulden af te betalen. Ze had niet voorzien dat hij haar vervolgens in de prostitutie liet werken.

OPSLUITEN

De rechtbank acht de jongen ook schuldig aan het mishandelen van zijn ex-vriendin en het opsluiten van een doof meisje in een kelderbox. Een buurman bevrijdde het meisje en belde de politie, waarna de zaak begon te rollen.
De rechtszaak was uitgesteld omdat niet duidelijk was of de man volgens jeugd- of volwassenrecht beoordeeld moest worden. De misdrijven werden deels gepleegd toen hij minderjarig was. Bovendien speelde er een nieuwe regeling in het jeugdstrafrecht mee.
Uiteindelijk hebben de rechters gekozen voor het jeugdstrafrecht, omdat de man niet erg intelligent is. Hij wilde niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek uit angst dat hij veroordeeld zou worden voor volwassen-tbs. Jeugd-tbs duurt in principe 3 jaar, maar kan worden verlengt tot maximaal 7 jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.