Nog veel vraagtekens bij Utrechtse jeugdhulp in 2015

UTRECHT - De gemeente Utrecht moet vanaf 2015 zelf de zorg voor kwetsbare jeugd regelen, maar is daar nog niet klaar voor. Dat concludeert de Rekenkamer Utrecht in een rapport dat dinsdag aan de raad wordt gepresenteerd.
Het gaat om hulp aan bijvoorbeeld kinderen en jongeren met een handicap, gedragsproblemen of een psychische stoornis of jeugdigen in probleemgezinnen.
Het college is aardig op weg, maar de onzekerheden zijn niet verdwenen, stellen de onderzoekers. Het is onzeker of alle jeugdigen die dat nodig hebben volgend jaar tijdig de juiste zorg krijgen Zo is onduidelijk hoeveel mensen zorg nodig hebben. Daardoor is niet zeker of de gemeente genoeg zorg heeft ingekocht, wat kan resulteren in wachtlijsten.
Veel maatregelen nog in de kinderschoenen, stelt de Rekenkamer. Allerlei vormen van zorg zijn nog in ontwikkeling, maar of ze op tijd klaar zijn, is niet duidelijk. Er moeten bijvoorbeeld nog buurtteams 'Jeugd en Gezin' worden opgebouwd.
De gemeente moet zorgen dat de jeugdhulp beter en goedkoper wordt, maar maatregelen om de kosten te beheersen, zijn niet goed uitgewerkt, zo staat in het rapport.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.