Advocaat: Van Hal dreef frauderende echtgenote tot wanhoop

PROVINCIE UTRECHT - In de zaak tegen Monique S., de weduwe van PVV'er Jos van Hal Scheffer, heeft justitie drie en een half jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. De voormalige advocate uit Soesterberg wordt beschuldigd van het verduisteren van 5,7 miljoen euro.
Van Hal Scheffer stapte twee jaar geleden op als Utrechts Statenlid toen de vermoedelijke miljoenenfraude door zijn vrouw aan het licht kwam. Een maand later werd zijn lichaam gevonden in de bossen van Zeist. Hij had zelfmoord gepleegd.

SLECHT HUWELIJK

S. verklaarde eerder dat ze door Van Hal was gedwongen om fraude te plegen, maar dat wordt ernstig in twijfel getrokken. Ze hadden een slecht huwelijk, maar de fraude kwam volgens de officier van justitie niet door Van Hal Scheffer.
De verdachte dwong personeel tot het vervalsen van documenten en deed het zelf ook, aldus de officier. De ex-advocate is volgens kantoorgenoten een pathologische leugenaar. Ze waren bang voor haar buien en ze kon naar hun oordeel slecht omgaan met personeel.

GEWELDDADIG

De zaak loopt al enkele jaren, maar werd uitgesteld omdat de vrouw eerst psychologisch onderzocht moest worden. Ze blijkt een posttraumatisch stress syndroom te hebben en zou koopverslaafd zijn geraakt. Volgens haar advocaat Boone is haar aandoening het gevolg van haar relatie met Van Hal, die erg gewelddadig zou zijn geweest en ook haar hond zou hebben doodgetrapt.
Tijdens vakantie zou ze zijn verkracht, zegt haar advocaat, en Van Hal zou haar tijdens haar gevangenschap nog met de dood hebben bedreigd. Volgens de officier van justitie was er wel sprake van geweld, maar is de vrouw daarom nog niet ontoerekeningsvatbaar.

Advocaat Boone: Echtgenoot trapte hond dood

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.