Studie naar vitamine D-gehalte onder kinderen

PROVINCIE UTRECHT - Een grootschalig onderzoek onder jonge kinderen in de regio Utrecht moet een tekort aan vitamine D in de toekomst voorkomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en de consultatiebureaus in de regio Utrecht en heeft de naam 'kiDs studie' gekregen.
De studie moet onder meer antwoord geven op vragen als hoe vaak jonge kinderen een tekort aan vitamine D hebben, wat een tekort voor gevolgen heeft en of de overheid genoeg advies geeft.
Medewerkers van GGD regio Utrecht benaderen ouders via de consultatiebureaus of ze mee willen doen aan het onderzoek. Kinderen die meedoen moeten via een vingerprik bloed afgeven en worden onderzocht door een arts.
Volgens kinderarts Paul Hogeman blijkt uit eerder onderzoek dat bij kinderen met een kwakkelende gezondheid vaak sprake was van een tekort aan vitamine D. Ook klinisch chemicus Jos Wielders van het Meander Medisch Centrum is overtuigd van het belang van de vitamine. "Wie een tekort aan dit vitamine heeft, loopt meer risico op spierzwakte, vertraagde motorische ontwikkeling, bevattelijkheid voor infecties en op lange termijn een grotere kans op diabetes".
De eerste resultaten van het onderzoek worden in 2015 verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.