Rampvlucht MH17: Zeker 15 slachtoffers uit provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De vliegramp van Malaysia Airlines heeft ook in de provincie Utrecht diepe sporen achtergelaten. Zeker 15 mensen die hier woonden of die op een andere manier een band met de regio hadden, kwamen om het leven. In totaal kostte de ramp met vlucht MH17 aan 196 Nederlanders het leven.
Hieronder staat een overzicht van slachtoffers die in de regio Utrecht woonden of die een band met de provincie hadden.
Hannah Meuleman (Utrecht/Nijmegen)
Lisanne Engels (Utrecht)
Desiree Zantkuijl (Utrecht/Den Haag)
Lucie van Mens (Utrecht)
Martine de Schutter (Nieuwegein)
Sascha Meijer (opgegroeid in Amersfoort)
Maarten de Vos, (Nigtevecht)
Alex Ploeg (Maarssen)
Edith Ploeg (Maarssen)
Robert Ploeg (Maarssen)
Willem Grootscholten (Nieuwegein)
Robert-Jan van Zijtveld (Vleuten)
Frederique van Zijtveld (Vleuten)
Robin Hemelrijk (Harmelen)
Itamar Avnon (Schalkwijk/Nieuwegein)
Langzaam wordt steeds meer bekend over de slachtoffers. Hannah Meuleman wilde na de zomer haar bachelor Psychologie aan de Universiteit Utrecht afronden maar ging eerst met haar vriend op vakantie naar Bali.
Ook Lisanne Engels studeerde in Utrecht. De geneeskunde-student ging in Maleisië een coschap oogheelkunde lopen en zat bij studentenvereniging UVSV. Die vereniging legde alle activiteiten rond het lustrum tijdelijk stil en nam een rouwperiode in acht. Ook de voorzitter van hockeyclub Kampong, waar Lisanne actief was, heeft zijn medeleven uitgesproken. Voor de twee studenten heeft de Universiteit Utrecht condoleanceregisters neer laten leggen.
Desiree Zantkuijl werkte bij kinderdagverblijf De Blauwe Koe in Utrecht en haalde aan de Universiteit Utrecht een diploma in de psychologie. Zij woonde in Den Haag.
In het vliegtuig zaten veel aids-onderzoekers en activisten die op weg waren naar een conferentie in Melbourne. Ook Lucie van Mens ging daar naartoe. Zij werkte bij de Female Health Company waar zij verantwoordelijk was voor een programma om vrouwencondooms in Afrika te introduceren. Bij haar tennisvereniging, LTC Vechtlust in Utrecht, gaan ze Van Mens haar 'gulle lach en markante persoonlijkheid' missen.
Martine de Schutter uit Nieuwegein was ook op weg naar Melbourne. Zij werkte bij het Aids-fonds en laat een zoon achter.
Sascha Meijer (24), opgegroeid in Amersfoort, was ook een slachtoffer. Ze was met haar vriend Tim Nieburg op weg naar Bali voor een vakantie. Meijer studeerde journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte daarvoor een tijdje parttime in eetcafé In Den Kleinen Hap. "Sascha was een topper en straalde altijd", staat op Facebook. "Wij wensen familie en vrienden enorm veel troost, kracht en sterkte toe om dit vreselijke verlies te verwerken. Rust zacht Sas..."
De 18-jarige Maarten de Vos uit Nigtevecht kreeg de reis cadeau omdat hij net was geslaagd op de middelbare school. In Maleisië zou hij gaan backpacken met zijn broer die er al was. Daarnaast wilde hij zijn oma opzoeken die in Maleisië woont. Ook Maartens vader komt daar vandaan. Maarten werkte in Nigtevecht in de supermarkt Attent. In de kerk is zondag bij zijn dood stilgestaan.
De omgekomen Alex Ploeg uit Maarssen is de broer van de voormalige Maarssense VVD-wethouder Piet Ploeg. Voor zijn werk bij brancheorganisatie Dibevo als secretaris wet- en regelgeving levende dieren en planten reisde Ploeg veel naar Azië. Voorzitter van Dibevo Joost de Jongh: "Alex was een echte wereldburger wiens hart in Azië lag. Hoe navrant is het dan dat hij om het leven kwam tijdens een reis naar dat werelddeel waar hij zijn vrouw en vooral zijn zoon wilde tonen waar hij altijd naar toe ging."
Willem Grootscholten uit Nieuwegein had een hele andere reden om in het vliegtuig te zitten. Hij was op weg naar Bali om daar een nieuw leven op te bouwen samen met zijn vriendin.
Robert-Jan en Frederique van Zijtveld zaten op het Minkema College in Woerden in 5 en 6 vwo. Ook Robin Hemelrijk uit Harmelen ging daar naartoe. Hij zat in 4 havo. Het Minkema College heeft de school vrijdagmiddag opengesteld voor rouwende leerlingen, ouders en leraren. Ook in de Albert Heijn in Vleuterweide waar Robert-Jan en Frederique werkten, werd uitgebreid stil gestaan bij het tragische nieuws. Zaterdag vond er een stille tocht plaats om de slachtoffers te herdenken. Daar kwamen honderden mensen op af.
Tijdens de vliegramp kwamen ook mensen om die hier weliswaar niet meer woonden, maar die wel een band met de regio hadden zoals de in Nieuwegein geboren Itamar Avnon. De 26-jarige werd in Nederland geboren, maar emigreerde naar Melbourne om te studeren. Hij was in Nederland om zijn zus te bezoeken die in Woerden woont.
De familie van Avnon komt uit Israël en woont tijdelijk in Schalkwijk. Daarom werd er zondag tijdens het jaarlijkse wielerevenement Tour de Schalkwijk een minuut stilte gehouden. Auto's die langs het huis van de ouders van Itamar kwamen, hadden de opdracht niet te toeteren.
Op website condoleance.nl waren zondagmiddag al bijna 37.000 berichten binnengekomen van mensen die hun medeleven wilden betuigen aan de slachtoffers.

RAMPPLEK

Het toestel was van Amsterdam onderweg naar Kuala Lumpur toen het vlakbij Donetsk in Oekraïne neerstortte. Het toestel verloor plotseling hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden 50 mijl voor de grens met Rusland.
Hoogstwaarschijnlijk is het vliegtuig door een raket geraakt, maar wie die heeft afgevuurd, is nog de vraag. De Oekraïnse regering en Russische separatisten in het gebied wijzen de vinger naar elkaar. In totaal kwamen 298 mensen om bij de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17.

"Minkema College Woerden herdenkt omgekomen leerlingen'
Gemeenten openen condoleanceregisters

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.